play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

«Dancing Colors» αναδρομική έκθεση της Ελισάβετ Ζάρα | Εγκαίνια 3/11

today31 Οκτωβρίου, 2018

Φόντο
share close

Οι διεθνείς εκθέσεις της Ελισάβετ Ζάρα σε Ευρώπη (Παρίσι, Βερολίνο) και Η.Π.Α., καθώς και οι εκθέσεις της στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη) και την Ελλάδα (Αθήνα), είχαν πάντα ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό και τους κριτικούς, με πολλούς σημαντικούς συλλέκτες να έχουν συμπεριλάβει έργα της στις ιδιωτικές συλλογές τους.

Το Πνευματικό Κέντρο Φλοίσβου έχει τη χαρά να φιλοξενεί φέτος την Έκθεσή της με τίτλο «Dancing Colors», όπου η καλλιτέχνις παρουσιάζει πάνω από 50 πρόσφατα έργα της, στα οποία -όπως σε όλες σχεδόν τις δουλειές της – η κίνηση αποτελεί το κυρίαρχο θέμα. Ιστιοφόρα, φύση, χορευτικές φιγούρες, δερβίσηδες, γυναίκες της Ανατολής, αποτελούν θέματα των έργων που παρουσιάζονται, μέσα από μια οπτική αισιοδοξίας και μια έντονη αίσθηση ελευθερίας.

Η Ελισάβετ Ζάρα γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Πόλης. Εμφανής σε όλο το έργο της είναι η αισθητική της έτσι όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από την Κωνσταντινοπολίτικη καταγωγή της, τις σπουδές της, τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες και τη μαθητεία της πλάι σε μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο σπουδαίος Δημήτρης Κοντός, στο εργαστήριο του οποίου εργάστηκε για 7 χρόνια, καθώς και ο σημαντικός Λιβανέζος καλλιτέχνης Wajih Nahlé στο Παρίσι.

Universal dance of the spirit and the Body

Η καλλιτέχνις εμπνέεται από τη Μυθολογία, τους τόπους και τις μελωδίες της Ανατολής. Φαντασία, προσωπικά βιώματα και σύμβολα συνδυάζονται στα έργα της για να χαρίσουν σε κάθε διαπραγμάτευση πολυσημία και εσωτερική γοητεία. Συνειδητά από το έργο της Ελισάβετ Ζάρα απουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων, καθώς μέλημά της είναι να αποδώσει την αιώνια ψυχή, πηγή ζωής και δύναμης, την αιώνια γυναίκα, τον αιώνιο άνθρωπο. Με μορφές δανεισμένες από τη μυθολογία, τη θρησκεία και τα στοιχεία της φύσης, μέσα από τα έργα της αποκαλύπτεται δυναμικά μια αρχέγονη αλήθεια.

Η Ελισάβετ Ζάρα επιδιώκει υποσυνείδητα να συνδυάσει αντιφάσεις ώστε να εκφράσει καλύτερα τη φύση των εσωτερικών συγκρούσεων. Οι στατικές μορφές του κυβισμού συναντούν τις ταραγμένες του φουτουρισμού και οι ρομαντικοί συμβολισμοί βγαίνουν με εξπρεσιονιστική δύναμη. Οι στέρεες φόρμες συναντούν άλλες κινητικές καλλιεργώντας μια φαινομενική αντίφαση, το πέρασμα από την σκοτεινή γαιώδη γκάμα στα έντονα χρώματα γίνεται δηλωτικό, ενώ η σύγκριση φωτεινού-σκοτεινού δίνει στα έργα της ένα τόνο μπαρόκ.

Οι γραμμές της Ελισάβετ Ζάρα είναι εμπνευσμένες από τις τέχνες της μουσικής και του χορού. Κίνηση και μουσική ταξιδεύουν μαζί στο χρώμα της. Στον κόσμο της φαντασίας της, ακόμη και τα σταθερά αντικείμενα βγάζουν φτερά και πετούν.

«Dancing Colors» – Χορός Χρωμάτων
αναδρομική έκθεση της Ελισάβετ Ζάρα

Εγκαίνια: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, 6:00μμ – 9:30μμ (ελεύθερη είσοδος)
Διάρκεια: Από 4 έως 11 Νοεμβρίου 2018
Ώρες: 9:00πμ-2:00μμ & 5:00μμ-8:30μμ
Πολιτιστικό Κέντρο Φλοίσβου, Ποσειδώνος 83, Παλαιό Φάληρο, ΑΘΗΝΑ, τηλ: 2109813274

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%