ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΗΔΗ ΜΕΛΟΣ;

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ή είσοδος με social media:

Δεν είσαι ακόμα μέλος;

ΕΓΓΡΑΦΗ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '68 -"Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ", ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΗ ΤΟΥ '68 -"Ο ΤΡΕΛΟΣ ΠΙΕΡΟ", ΖΑΝ ΛΥΚ ΓΚΟΝΤΑΡ-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

By / Διάφορες Εκδηλώσεις / Τετάρτη, 16 Μαΐου 2018 10:02

«Ο Τρελός Πιερό»

Του Zαν Λυκ Γκοντάρ (Γαλλία/Ιταλία,1965, Έγχρωμη, 110min. Βασισμένο στο διήγημα του Lionel White «Obsession»)

Με τους: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Αννα Καρίνα, Σάμουελ Φούλερ κ.α.

Βραβεία/Υποψηφιότητες: ΧΡΥΣΟΣ ΛΕΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 1965, ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΓΙΑ BAFTA ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 1967, ΒΡΑΒΕΙΟ BFI SUTHERLAND TROPHY 1965

Περίληψη:

Εδώ και μερικά χρόνια, ο Φερντινάν βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν γάμο που τον βοήθησε στην κοινωνική του ανέλιξη, αλλά τον έχει βυθίσει στην ανία. Η τυχαία συνάντησή του με τη Μαριάν Ρενουάρ, έναν παλιό του έρωτα, είναι η αφορμή που έψαχνε για να τα τινάξει όλα στον αέρα και να αποδράσει μαζί της προς άγνωστη κατεύθυνση... Ενα road trip ιδεών, ερωτημάτων και επίκαιρων σχολιασμών χωρίς να ακολουθούνται φόρμες. Μια ματιά σε αναπάντητα ερωτήματα. Ο υλισμός και ο πολιτισμός, η έλλειψη επικοινωνίας, οι αρχετυπικές ασυμβατότητες των δύο φύλων.

Η ταινία μέσα από τα λόγια του σκηνοθέτη της:

«Είναι ένα πείραμα, μια προσπάθεια να αιχμαλωτίσω στο σελιλόιντ την ίδια την ουσία της ζωής... Με ρωτάτε γιατί υπάρχει το απόσπασμα από τον Βελάσκεθ. Μετά τα πενήντα, ο Βελάσκεθ δε ζωγράφιζε πια κάτι συγκεκριμένο. Πλανιόταν γύρω από τα πράγματα με τον αέρα και το λυκόφως, ξάφνιαζε τη σκιά, τη διαφάνεια, τους χρωματιστούς παλμούς, που ήταν το κέντρο της σιωπηλής συμφωνίας του. Έπιανε μόνο τις μυστηριώδεις αλλαγές στον κόσμο, που αλληλοεπηρεάζονται σε σχήματα και τόνους σε μια διαδικασία μυστική και αέναη, που τίποτα δεν μπορεί να διακόψει την πορεία της. Ο χώρος βασιλεύει... Το ξαναλέει ο Μπελμοντό όταν μιμείται τον Μιμόν: δεν πρέπει να περιγράφουμε τους ανθρώπους, αλλά αυτό που υπάρχει ανάμεσά τους. Πριν από δυο - τρία χρόνια είχα την εντύπωση ότι τα πάντα είχαν γίνει στον κινηματογράφο, ότι δεν έμενε τίποτα να κάνουμε. Γύρισαν το "Ιβάν ο Τρομερός", "Ο Άρτος Ημών ο Επιούσιος". Μας έλεγαν να κάνουμε ταινίες πάνω στο πλήθος, αλλά το "Πλήθος" είχε γίνει, γιατί να το ξανακάνουμε; Με λίγα λόγια, ήμουν απαισιόδοξος. Μετά τον "Τρελό Πιερό" δεν έχω πια την ίδια εντύπωση των πάντων. Ναι. Πρέπει να κινηματογραφήσουμε, να μιλήσουμε για τα πάντα. Όλα μένουν να γίνουν». Ζαν Λυκ Γκοντάρ

-----------------------------------------------
Η αφίσα του 71ου Φεστιβάλ των Κανών

Το παθιασμένο φιλί των Ζαν Πολ Μπελμοντό και Άννα Καρίνα από την ταινία «Ο τρελός Πιερό» του Ζαν Λυκ Γκοντάρ είναι το θέμα της επίσημης αφίσας του 71ου Φεστιβάλ των Καννών. Η φωτογραφία ανήκει στον φωτογράφο Ζορζ Πιέρ (Georges Pierre, 1927-2003).

Ο Georges Pierre φωτογράφισε σκηνές σε εκατοντάδες ταινίες στο σύνολο της καριέρας του από το 1960. Συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Jacques Rivette, Alain Resnais, Louis Malle, Robert Enrico, Yves Robert, Claude Sautet, Bertrand Tavernier, Andrzej Żuławski, Andrzej Wajda, και φυσικά τον Jean-Luc Godard.

Δεσμευόμενος να καταφέρει να αναγνωριστούν οι φωτογράφοι ταινιών ως καλλιτέχνες με δικά τους πνευματικά δικαιώματα, ο Georges Pierre ίδρυσε την Ένωση Φωτογράφων Ταινιών, με σκοπό να υπερασπίζετε τα συμφέροντα των φωτογράφων του κινηματογράφου.

Η φετινή αφίσα του Φεστιβάλ των Καννών έχει την επιμέλεια της graphic designer Flore Maquin. Με έμπνευση από την ποπ κουλτούρα, η 27χρονη δημιουργός αναμιγνύει σχέδιο, ζωγραφική και ψηφιακές τέχνες σε ένα ζωντανό γεμάτο χρώμα κόσμο.

Όταν ο Μάης του ‘68 ακύρωσε τις Κάνες
Θυμίζουμε πως το Μάη του ‘68, το Φεστιβάλ των Κανών, μετά από προτροπή των Γκοντάρ, Τρυφώ και άλλων, δεν έγινε, ως συμπαράσταση στην εξέγερση των φοιτητών που τότε εκτυλισσόταν στο Παρίσι. Τότε, ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ πρωτοστάτησε στην ακύρωση του Φεστιβάλ των Κανών στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους φοιτητές και τους εργάτες του Γαλλικού Μάη.

«Στάρλετ και ηθοποιοί φλέρταραν ακόμη με τους φακούς των φωτογράφων στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Κανών, όταν ορισμένα από τα ιερά τέρατα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου μπήκαν ήσυχα σε μια από τις μικρότερες αίθουσες προβολής.

“Θα σας διαβάσω μια ανακοίνωση που συντάχθηκε χτες το βράδυ”, είπε ο Φρανσουά Τριφό στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί: “Η Συνέλευση Πληροφόρησης και Δράσης του Γαλλικού Κινηματογράφου… με την εξουσία που της παρέχουν οι φοιτητές από τις 15 Μαΐου του 1968, ζητά από όλους τους σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς, ηθοποιούς, δημοσιογράφους και τα μέλη της κριτικής επιτροπής που βρίσκονται στις Κάνες να αντιταχθούν, μαζί με τους ξένους ομολόγους τους και με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, στη συνέχιση του φεστιβάλ. Να δείξουν αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες και φοιτητές. Να καταγγείλουν την αστυνομική καταπίεση και να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στη γαλλική κυβέρνηση και τη βιομηχανία του κινηματογράφου”.

Στις σκηνές χάους που ακολούθησαν, καθώς όλοι προσπαθούσαν να φτάσουν το μικρόφωνο, ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ έκλεψε την παράσταση: “Δεν υπάρχει ούτε μια ταινία που να δείχνει τα προβλήματα των εργατών και των φοιτητών” είπε και συνέχισε: “Ούτε η ταινία του Φόρμαν, ούτε η δική μου, ούτε του Πολάνσκι ή του Φρανσουά (Τριφό). Βρισκόμαστε πίσω από την εποχή μας”.

Καθώς πλέον οι παρευρισκόμενοι συγκρατούνταν με δυσκολία από το να πιαστούν στα χέρια, ο Γκοντάρ έχασε για μερικά δευτερόλεπτα τη στωική ψυχραιμία του και άρχισε να φωνάζει: “Εμείς μιλάμε για αλληλεγγύη στους φοιτητές και τους εργάτες κι εσείς μου μιλάτε για το πώς πρέπει να κινείται η κάμερα και για close-up. Είστε μαλάκες!”.
Μερικές ώρες αργότερα ο σκηνοθέτης του “Αλφαβίλ”, της “Κινέζας” και του “Τρελού Πιερό” κρεμόταν σχεδόν κυριολεκτικά από τις κουρτίνες ενός κινηματογράφου για να διακόψει την προβολή, ενώ στη συμπλοκή που ακολούθησε έχασε (όπως συνήθιζε σε κάθε μεγάλη ιστορική στιγμή) τα γυαλιά του. Τελικά όμως τα κατάφερε. Χάρη κυρίως σε αυτόν και τον Τριφό, το 21ο Φεστιβάλ των Κανών, το Μάη του 1968, διέκοψε τη λειτουργία του».

(από το άρθρο του Αρη Χατζηστεφάνου, «1968: όταν ο Μάης ακύρωσε τις Κάνες», στην Εφημερίδα των Συντακτών, 5/5/2018, https://www.efsyn.gr/arthro/1968-otan-o-mais-akyrose-tis-kanes)

Please publish modules in offcanvas position.