play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Summer Nostos Festival | 17 –24 Ιουνίου | Μια οκταήμερη γιορτή που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε!

today2 Ιουλίου, 2018

Φόντο
share close

Summer Nostos Festival | 17 –24 Ιουνίου

Μια οκταήμερη γιορτή που ανυπομονούμε να ξαναζήσουμε!

Επιστροφή στα Καλύτερά μας Καλοκαίρια

Μπορείτε να δείτε και να θυμηθείτε όλα όσα ζήσαμε
στο Summer Nostos Festival 2018 ΕΔΩ.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ/SNF) διοργάνωσε και φέτος μια μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή, μια γιορτή για όλη την πόλη και για κάθε κάτοικο και επισκέπτη της. Το Summer Nostos Festival (SNFestival) έφερε μαζί του ό,τι και ένα καλοκαίρι: ανεμελιά, διασκέδαση, ωραίες αναμνήσεις – ακόμη και καλοκαιρινές μπόρες! Ένα φεστιβάλ ανοιχτό και φιλόξενο, με πρόγραμμα που ενθαρρύνει τη συνύπαρξη όλων, χωρίς αποκλεισμούς, και καλωσορίζει τον καθένα ξεχωριστά και όλους μαζί.

Το Summer Nostos Festival ήταν το καλοκαίρι μας για οκτώ ημέρες! Πιο δυνατό από ποτέ, πιο μεγάλο από κάθε άλλη φορά και με τους περισσότερους επισκέπτες μέχρι σήμερα. Μουσική, χορός, αθλητισμός, πρωτότυπες παραστάσεις, συζητήσεις, παιχνίδια, σύγχρονη τέχνη, το 7ο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση και ένα εντυπωσιακό line up με τα μεγαλύτερα ονόματα από Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αυλαία των φετινών ανοιχτών εκδηλώσεων του SNFestival έκλεισε με τον χαιρετισμό του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), κ. Ανδρέα Δρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε:«Ο ενθουσιασμός του κόσμου για το ΚΠΙΣΝ, που μας φιλοξενεί αυτή την εβδομάδα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία και ελπίδα μας. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, το οποίο φάνηκε ότι κερδίσαμε από νωρίς, τόσο σε πνεύμα όσο και σε πραγματικούς αριθμούς. Ήταν ένα ταξίδι που προσέφερε το αίσθημα της ικανοποίησης για όλους τους εμπλεκόμενους, και μία ιδιαίτερα επιτυχημένη – όχι μόνο για τα δεδομένα της Ελλάδας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο– συνεργασία ανάμεσα στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Παρά την περίοδο της ισχυρής πόλωσης που διανύουμε, και ίσως εξαιτίας αυτής, οι άνθρωποι έχουν την αστείρευτη επιθυμία να έρθουν κοντά  και να επικοινωνήσουν ουσιαστικά. Οι άνθρωποι εκτιμούν την ποιότητα και επιδεικνύουν σεβασμό όταν και όπου επιδεικνύεται σεβασμός προς αυτούς. Η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ βασίζεται στην προσπάθειά μας να φέρουμε θετική ανατροπή στην Ελλάδα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Αυτή την εβδομάδα ξαναγυρίζουμε «σπίτι» μας σαν Ίδρυμα. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους που έχετε αγκαλιάσει αυτό το έργο, το έχετε στηρίξει και εντάξει στην καθημερινότητά σας. Η ψυχή αυτού του έργου είστε εσείς».  

186.000 επισκέπτες μοιράστηκαν μοναδικές στιγμές ενός πολυσυλλεκτικού φεστιβάλ που έχει ελεύθερη, δωρεάν είσοδο και κάτι να προσφέρει σε όλους, μία πρόταση για τον καθένα.

Και επειδή το Summer Nostos Festival κλείνει μέσα του την ιδέα του νόστου, της επιθυμίας για επιστροφή σε καθετί οικείο, σε συναισθήματα και παραστάσεις που μας έχουν διαμορφώσει, ήδη το νοσταλγούμε και αρχίζουμε να κάνουμε όνειρα για το επόμενο.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως οικοδεσπότης, διοργανωτής και αποκλειστικός δωρητής τουSNFestival θα επιστρέψει και του χρόνου, από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου, 2019, με μια μεγάλη γιορτή στο σπίτι που δημιούργησε για όλο τον κόσμο, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
 
Σύντομη αναδρομή σε όσα ζήσαμε, είδαμε, και ήδη αναπολούμε…
 
Από τον χώρο της κλασικής και σύγχρονης μουσικής ξεχώρισε η εμφάνιση της Joyce DiDonato, μιας από τις πλέον διάσημες λυρικές τραγουδίστριες στον κόσμο, το “ζωντανό ντοκιμαντέρ” του Sam Green για το εμβληματικό Kronos Quartet και η παρουσίαση του έργου του πρόωρα χαμένου συνθέτη Jóhann Jóhannsson από το American Contemporary Music Ensemble και το Theatre of Voices. Από τις πλέον επιτυχημένες και σίγουρα αξέχαστες συναυλίες όλων των ημερών ήταν αυτή των Στέρεο Νόβα με χιλιάδες κόσμου, ενώ από τις πλέον αναμενόμενες εμφανίσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των μουσικόφιλων από όλη την Ελλάδα ήταν αυτή του John Cale & Band. Στα highlights του φεστιβάλ και η εμφάνιση των θρυλικών Animal Collective και  της εντυπωσιακής, ελληνικής καταγωγής νέο-folk soul, R&B τραγουδίστριας Lianne La Havas. Οι συναυλίες της Άννας Βίσση και των Onirama ήταν δύο εκρηκτικές βραδιές που μετατράπηκαν σε αληθινό πάρτυ για πολυάριθμο κοινό της πόλης. Μοναδικό χρώμα και ρυθμό στο φετινό φεστιβάλ έδωσε η αισθαντική Yasmine Hamdan, καθώς και οι καλλιτέχνες – DJs από την Αφρική, εκπρόσωποι της  ηλεκτρονικής σκηνής της ηπείρου, που έφεραν στο φετινό SNFestival τοπικούς ήχους, διαλέκτους και στοιχεία της παράδοσής τους.

Στην ενότητα του Χορού και των Performances οι παραστάσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν πολλές και ξεχωριστές και γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους όπου παρουσιάστηκαν: Τo Studio Company του American Ballet Theater μάγεψε το κοινό, η αμερικανική ομάδα θεάτρου Theater of War Productions που επέστρεψε με ένα επίκαιρο έργο, εμπνευσμένο από το τελευταίο κήρυγμα του Martin Luther King Jr., The Drum Major Instinct και καταχειροκροτήθηκε, η δυναμική χορογραφία του Δάφνι Κόκκινου με τη Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η συνεργασία-έκπληξη με το ABT Studio Company, η Αμερικανίδα Monica Bill Barnes που μας ξάφνιασε και μας συνεπήρε με το ιδιότυπο Happy Hour, ο Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνος Ρήγος, και το Χοροθέατρο Οκτάνα που παρουσίασαν, σε μια κατάμεστη αίθουσα, μια μυθική παράσταση μπαλέτου, ο Φωκάς Ευαγγελινός με την εμπνευσμένη παράσταση Χορεύοντας στην Σκακιέρα και τον διάσημο σκακιστή Γκάρι Κασπάροφ να είναι παρών και να σχολιάζει έναν επικό αγώνα του. Μάγοι, stand-up comedians, δάσκαλοι χορού, χορευτές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες δρόμου ήταν όλοι εκεί, κάθε μέρα, και μας αιφνιδίαζαν με τη φαντασία, τα αστεία τους αλλά και τα εντυπωσιακά τους κατορθώματα. Εκεί ήταν και ο εφευρέτης και καλλιτέχνης John Edmark ο οποίος ξεναγούσε μικρούς και μεγάλους στα πιο απίθανα μυστικά των μαθηματικών και της φύσης, αλλά και ο σκιοπαίκτης και σκηνοθέτης Ηλίας Καρελλάς που για τέσσερις ημέρες παρουσίαζε τον Καραγκιόζη και την καινούρια περιπέτειά του παρέα με τους Όρνιθες.

Παράλληλα, ο καταξιωμένος επιμελητής, κριτικός τέχνης, ακαδημαϊκός και ζωγράφος, Robert Storr, μαζί με τις διεθνώς αναγνωρισμένες επιμελήτριες Barbara London, Καλλιόπη Μηνιουδάκη και Francesca Pietropaolo, επιστρέφοντας στις κινούμενες εικόνες, παρουσίασε φέτος για το κοινό του SNFestival ένα θεματικό πρόγραμμα video art με τίτλο Διακόπτουμε το Πρόγραμμά μας για να σας Μεταδώσουμε μια Έκτακτη Είδηση! Μέσα από επιλεγμένα βίντεο και φιλμ διαφορετικής διάθεσης, τεχνοτροπίας και επίκαιρης ή διαχρονικής θεματικής, εννέα διακεκριμένοι καλλιτέχνες από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα,  πραγματεύτηκαν με ποικίλους τρόπους την έννοια της Ανατροπής (Disruption).

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Summer Nostos Festival, μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να παίξουν, να μάθουν και να αθληθούν σε πολλαπλά σημεία του ΚΠΙΣΝ, με ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια, κάνοντας καγιάκ στο Κανάλι, κατακτώντας την πίστα αναρρίχησης, παίζοντας με το νερό, ζωγραφίζοντας σε μεγάλους καμβάδες, συμμετέχοντας σε τουρνουά αθλημάτων και γνωρίζοντας νέα αθλήματα. 

Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, πραγματοποιήθηκε και τo 7o Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ για την Κοινωφελή Δράση. Το συνέδριο διερεύνησε μία από τις πιο πολυσυζητημένες έννοιες της εποχής μας, αυτή της Ανατροπής (Disruption). Οι σχεδόν 80 ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και πρωτοποριακές τεχνολογικές εξελίξεις και τον σημαντικό αντίκτυπο που έχουν στους παγιωμένους τρόπους λειτουργίας σε κάθε τομέα της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κοινωφελούς δράσης. Το συνέδριο διερεύνησε, μεταξύ άλλων, τις επιπτώσεις της διαδεδομένης ανισότητας στη διατάραξη της κοινωνικής συνοχής, την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης και τις συνέπειες που αυτή μπορεί να επιφέρει, ενώ παρουσίασε το πρωτοποριακό έργο ανθρώπων που προσπαθούν να επιφέρουν θετικές αλλαγές σε τοπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ομιλητές του φετινού συνεδρίου περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τους Darren Walker, Πρόεδρο του Ford Foundation, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Πληροφορικής στο ΜΙΤ, Garry Kasparov, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού, Νικόλα Χρηστάκη, επικεφαλής του Human Nature Lab στο Πανεπιστήμιο Yale, Mike Lazaridis, Ιδρυτή του Perimeter Institute for Theoretical Physics, Dr. Timothy Shriver, Πρόεδρο του κινήματος των Special Olympics Internationalκαι πολλούς ακόμη ομιλητές, διακεκριμένους ο καθένας στους τομείς δράσης τους. Το πλήρες υλικό του συνεδρίου είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΙΣΝ, www.SNF.org.

Eπιπλέον, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εκδήλωση σε συνεργασία με το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ διερευνώντας την κοινωνική και πολιτική πόλωση. To ΙΣΝ έχει υποστηρίξει με δωρεά ύψους $150 εκατομμυρίων τη δημιουργία του νέου αυτού ακαδημαϊκού και δημόσιου οργανισμού, ο οποίος έχει σαν στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες καθώς και την προώθηση του ανοιχτού και πολιτισμένου διαλόγου.

Και βέβαια, δεν θα παραλείψουμε το ενδιαφέρον που έδειξε το κοινό στη σειρά εκδηλώσεων λόγου που οργάνωσε η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο πλαίσιο του φετινου SNFestival και πραγματοποιήθηκαν στο νέο της σπίτι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όλες οι εκδηλώσεις και τα προγράμματα του φετινού SNFestival πραγματοποιήθηκαν με την πολύτιμη συμβολή 170 εθελοντών.

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, στις 23 Ιουνίου – ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ολυμπιακής Ημέρας – έλαβε χώρα ο βραδινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον. Παρά την έντονη βροχόπτωση κατά την έναρξη του αγώνα, σχεδόν 4.000 δρομείς ενώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τερμάτισαν στο ΚΠΙΣΝ και απόλαυσαν μια ζεστή τελετή απονομής με τη δημοσιογράφο, Άννα – Κύνθια Μπουσδούκου, να δίνει τον «τόνο» της περιγραφής του αγώνα και της απονομής.

Κι αν από αυτή την οκταήμερη γιορτή κρατάει ο καθένας μας διαφορετικές αναμνήσεις και αγαπημένες στιγμές, μάλλον μία κοινή, για τους περισσότερους, τέτοια στιγμή ήταν ο χορός των πυροτεχνημάτων που φώτισαν τον ουρανό πάνω από το ΚΠΙΣΝ τα βράδια της 23ης και της 24ης Ιουνίου.

Το Summer Nostos Festival, το οποίο διοργανώνει σε συνεργασία με το ΚΠΙΣΝ το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, έφερε κοντά διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα, διαφορετικές μορφές έκφρασης και ερεθίσματα, έστησε μία μεγάλη καλοκαιρινή γιορτή ανοιχτή σε όλους, συγκέντρωσε κάτω από την ίδια σκεπή και πάνω στην ίδια σκηνή αυτά που ξαφνιάζουν, ανατρέπουν, κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι και μας επιστρέφουν στα καλύτερά μας καλοκαίρια!

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε, που συμμετείχατε, που υποστηρίξατε το Summer Nostos Festival 2018! Δίνουμε ραντεβού του χρόνου – από τις 23 έως τις  30 Ιουνίου – και κρατάμε την υπόσχεση ζωντανή: Επιστροφή στα Καλύτερα μας Καλοκαίρια!

* Οι έκτακτες καιρικές συνθήκες το βράδυ του Σαββάτου, 23 Ιουνίου και της Κυριακής 24 Ιουνίου δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης παράστασης Bastet της χορογράφου Μαριάννας Καβαλλιεράτου και του μουσικού Dom Bouffard, καθώς και τις εμφανίσεις των This Is The Kit και του Bongeziwe Mabandla.

LINKS
Ιστότοπος του ΙΣΝ  / Ιστότοπος του SNFestival
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο:
Facebook / Twitter / YouTube

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%