Από την πρεμιέρα του «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» στον Μικρόκοσμο

Από την πρεμιέρα του «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» στον Μικρόκοσμο

By / Κινηματογράφος | Προβολές / Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 11:05

Πολλούς ξεχωριστούς φίλους και σινεφίλ υποδέχτηκε το βράδυ της Τρίτης, 29 Μαΐου, στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Χρήστος Γόδας στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματογράφου «Μικρόκοσμος». Η συγκίνηση και ο ενθουσιασμός καθώς και τα θετικά σχόλια για την ταινία χαρακτήρισαν την πρώτη προβολή της ταινίας στην Ελλάδα.

Την ταινία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ηλίας Καματερός, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσιων Γιάννης Φραγκούλης, ο Παντελής Θαλασσινός που έχει γράψει και τη μουσικη της ταινίας, ο Παναγιώτης Κουνάδης, ο Δημήτρης Ήμελλος, ο φωτορεπόρτερ Χρήστος Ζουλιάτης, η Εύα Καραιτίδη των εκδόσεων «του Βιβλιοπωλείου της Εστίας», η Αννα Παπαδημητρίου των εκδόσεων Άγκυρα, ο εικαστικός Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αντρέας Τύρος, o σκηνοθέτης Γιώργος Κορδέλλας, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαρδάκος, o πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο παραγωγός Νίκος Σέκερης, η φωτογράφος Ιωάννα Νικολερεΐζη, και πολλοί ακόμα που έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η ταινία «Αποκάλυψη Ακόμα: Αποδοχή Κληρονομιάς» συνεχίζεται την Κυραική 3 Ιουνίου στις 10.30 μ.μ. και την εβδομάδα από Πέμπτη 7 Ιουνίου στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο.

Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στο New York Greek Film Festival αποσπώντας έξοχες κριτικές και σχόλια, συμμετείχε ως “official finalist” στο Moscow Travel Film Festival στη Ρωσία, ενώ έχει ζητηθεί για διανομή σε Κίνα και Καναδά.

Τη στιγμή που κάποιοι πολεμάνε με μίσος τη συλλογική μνήμη που τρέφει η ιστορία κάποιοι άλλοι εργάζονται σιωπηρά για τη διατήρηση της. Ενώ σε κάποια σημεία του πλανήτη ο καμβάς της πολιτιστικής κληρονομιάς έχει κουρελιαστεί σε χιλιάδες κομμάτια σε κάποιο άλλο τον σηκώνουν από το παρελθόν και τον υφαίνουν ξανά με τα χρώματα που πότισαν τις πιο φωτεινές στιγμές της. Δύο πλευρές που αναδύονται μέσα από το ντοκιμαντέρ του Χρήστου Γόδα καταδυκνείοντας τις συμπεριφορές εκείνες που μπορούν να μας τραβήξουν από τα σκοτάδια της λήθης και να μας οδηγήσουν στο φως που αναβλύζει το μεγαλείο τόσο της πνευματικής όσο και της υλικής κληρονομιάς μας.

Tο ντοκιμαντέρ εμμένει στο γεγονός ότι επί Τουρκοκρατίας το μοναστήρι της Πάτμου, διέσωσε μεγάλο μέρος της αρχαιοελληνικής Γραμματείας που εκείνη την εποχή τυπωνόταν στη Δύση. Κείμενα του Αριστοτέλη, του Πλούταρχου, των τριών τραγικών και άλλων σπουδαίων αρχαίων κλασσικών βρίσκονται σήμερα στην βιβλιοθήκη και το μουσείο της μονής. Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται για να καταθέσουν τις γνώσεις τους δύο διεθνείς προσωπικότητες των ελληνικών Γραμμάτων: η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ιστορικός, βυζαντινολόγος, πρώην πρύτανης της Σορβόννης και του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και ο Νίκος Αλεξίου, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Queen's College της Νέας Υόρκης.

Ο σκηνοθέτης ταξιδεύει στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτμο, και καταδύεται στα βάθη, πνευματικά και κυριολεκτικά, του Μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου συναντάει και ψηλαφεί τις έννοιες της συν – χώρεσης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ανακαλύπτει μια κοινότητα, που παρ ότι, ετερόνομη, δηλαδή ως θρησκευτική που είναι κρατά μια παθητική στάση απέναντι στην παράδοση και στην εκάστοτε εξουσία, ωστόσο λειτουργεί αυτόνομα και διασώζει τα ιστορικα κειμήλια και τους πνευματικούς θησαυρούς που ανήκαν ακόμα και σε αντπάλους. Όμως η αποκάλυψη μιας τέτοιας α-λήθειας φανερώνει και τις ρωγμές στο οικοδόμημα της ιστορίας του Ελληνισμού. Ρωγμές που συνεχίζουν να ανοίγουν από την συμπεριφορά των νεοελλήνων…

Σκηνοθεσία – Σενάριο: Χρήστος Γόδας
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Πολυδωρόπουλος
Μουσική: Παντελής Θαλασσινός
Sound design: Τσε Πανουσόπουλος
Μοντάζ: Μιχάλης Καλλιγέρης
Παραγωγή: 2017, Ελλάδα / ΗΠΑ
Παραγωγός: Nostalgia Blue
Διάρκεια: 84’: 20’’

https://www.facebook.com/apocalypseagain/ 
https://vimeo.com/262353118 
https://www.youtube.com/watch?v=nuuTBgiQ_qM&feature=youtu.be

Please publish modules in offcanvas position.