Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ

Ο ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ, Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΣ

By / Μουσικη | Live / Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 11:28

Με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο Ὑπό τὴν παπαδιαμαντικὴν δρῦν (Εστία, 2017), ο Γιάννης Κιουρτσάκης συνομιλεί εδώ με τον συγγραφέα Λάκη Προγκίδη, δημιουργό του παρισινού περιοδικού L’atelier du rοman. Ξεκινώντας επίσης από τον Παπαδιαμάντη, ξανοίγεται στα γενικότερα προβλήματα που θίγει ο ρηξικέλευθος κριτικός. Για την κριτική ως συν-δημιουργία πουχαρίζει στο λογοτεχνικό έργο νέα ζωή για νέους αναγνώστες. Για το μυθιστόρημα που, εξερευνώντας το μυστήριο κάθε συγκεκριμένου προσώπου, καταφάσκει την ανθρώπινη ελευθερία ενάντια στηναντικειμενοποίηση του ανθρώπου.

Για την τέχνη ως δημιουργική αυθυπέρβαση του εγώ προς τον συνάνθρωπο και πηγή του πολιτισμού. Για την αλαζονεία της νεωτερικής ∆ύσης και τηςοικουμενικής σήμερα κατάρρευσης των αξιών. Για τη νεοελληνική ταυτότητα όπως αποκαλύπτεται στα παπαδιαμαντικά πρόσωπα...Ένας στοχαστικός λογοτεχνικός διάλογος θρεμμένος με τις απορίες και τον θαυμασμό του συγγραφέα απέναντι στο πρωτοποριακό κριτικό έργο του Παπαδιαμάντη, με την πεποίθηση ότι το χρειαζόμαστε όλοι και ότι μόνο με πολλούς παρόμοιους διαλόγους είναι δυνατό να στεριώσουν τα άξια έργα σ’ έναν καιρό όπου όλα μοιάζουν καταδικασμένα να φέρουν ημερομηνία λήξεως...

Ερευνητικό, δοκιμιακό ή μυθιστορηματικό, ολόκληρο το έργο του Γιάννη Κιουρτσάκη, όπως αποκρυσταλλώνεται με τον χρόνο, είναι ένας διαρκής διάλογος: με τους δασκάλους του, τους φίλους του, τοναναγνώστη· με την ελληνική λαϊκή παράδοση και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό· με τους αγαπημένους τουνεκρούς, τις νεότερες γενιές και τους αγέννητους· με τον ίδιο του τον εαυτό. Πίσω από την ποικιλία τωνθεμάτων υπάρχουν τρεις σταθεροί άξονες: η ταυτότητα, ατομική ή συλλογική, ως αναπόφευκτη σχέση με τους άλλους· η δημιουργία, ως μοναδικό θεμέλιο ενός ζωντανού πολιτισμού· η αναζήτηση μιας ανθρώπινης ζωής στους δύσκολους καιρούς.

Please publish modules in offcanvas position.