ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΗΔΗ ΜΕΛΟΣ;

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ή είσοδος με social media:

Δεν είσαι ακόμα μέλος;

ΕΓΓΡΑΦΗ
Είδαμε την παράσταση "Το τίμημα" στο Θέατρο Ιλίσια

Είδαμε την παράσταση "Το τίμημα" στο Θέατρο Ιλίσια

/ Με τα ματια του θεατη / Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017 20:18

Μια σοφίτα με στοιβαγμένη μια ολόκληρη ζωή...

Ο Βίκτωρ φτάνει αμέσως μετά τη δουλειά του, ψαχουλεύει να βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, καθώς από στιγμή σε στιγμή θα φτάσει ο εκτιμητής που θα κάνει μια προσφορά για όλα τα πράγματα. Μνήμες 30+ ετών επανέρχονται στον ήρωα, και οι πιο πρόσφατες που ορίζονται στα 16 χρόνια πριν (από τη μέρα που παρακολουθούμε), δείχνουν να είναι οι πιο αντιφατικές και οι πιο δύσκολες· και η σύζυγος του να προσπαθεί για μια ακόμη φορά να τον πείσει να γίνει πιο δυναμικός, να μην πάρει ό,τι του δώσουν, να το παζαρέψει, να κερδίσει περισσότερα χρήματα. 

Δύο άνθρωποι εκ διαμέτρου αντίθετοι, που ζουν ως ζευγάρι - αυτή γοητεύεται από την παλιομοδίτικη προσέγγισή του κι αυτός από το ρεαλισμό και το δυναμισμό της. Ίσως και παγιδευμένοι στη σχέση αυτή, μιας και κανενός τα όνειρα δε δείχνουν να εκπληρώνονται. Και ένας αδερφός, δικαιούχος της μισής αξίας των υπαρχόντων της σοφίτας, απών 16 χρόνια τώρα, για μια αιτία που δεν μας αποκαλύπτεται μέχρι το δεύτερο μέρος... Και ο παλαιοπώλης, ηλικιωμένος, έμπειρος στον χειρισμό ανθρώπων και καταστάσεων, μπαίνει στο μικρό δωμάτιο, ανιχνεύει τη δειλία του πρωταγωνιστή και του προσφέρει αυτά που θεωρεί πως δεν θα βρει την δύναμη να αρνηθεί. Και δεν τα αρνείται - μόνο που στην κρίσιμη στιγμή της συναλλαγής εμφανίζεται ο έτερος αδερφός και πυροδοτούνται ανατροπές και εξελίξεις.

Photo 4 min

Ο ηλικιωμένος αντικιέρης αφήνει την οικογένεια να λύσει τις όποιες διαφορές της, στοχεύοντας, όμως, στην ψυχοσύνθεση του μεγάλου αδερφού, που αντιλαμβάνεται ότι μπορεί εύκολα να χειραγωγήσει. Εμφανίζεται ξανά όταν έχουν γίνει όλες οι αποκαλύψεις και οι ήρωες στέκουν, σακατεμένοι από όσα προηγήθηκαν, για να τελειώσει την επικερδή γι'αυτόν συμφωνία. Θα μπορούσε να τα πάρει κι όλα τζάμπα, όπως τον συμβούλεψε ο μικρός αδερφός και το ξέρει, αλλά δεν είναι ανήθικος, έμπορος είναι. Και γνωρίζει πως όλα, υλικά και ηθικά, έχουν το τίμημά τους, που όλοι κάποια στιγμή πληρώνουν αργά ή γρήγορα. 

Ο μικρός αδερφός πλήρωσε την ένταξή του στο σύστημα και, όταν πλέον δεν μπορούσε να κάνει αυτό που "έπρεπε", σύμφωνα με τις επιταγές του κόσμου που υπηρετούσε, έχασε μεγάλο μέρος από τα υλικά του αγαθά, την οικογένειά του, την υγεία του και τον βρίσκουμε στην περίοδο της συνειδητοποίησης και της προσπάθειας να επανορθώσει ό,τι μπορεί ακόμη να συμμαζευτεί.

Ο μεγάλος αδερφός πληρώνει χρόνια την ευαισθησία και την εθελοτυφλία του προς τον πατέρα τους. Επέλεξε να προσαρμόσει τα "θέλω" του στα υποτιθέμενα "πρέπει" και έφτιαξε, παράλληλα, φανταστικούς εχθρούς για να έχει να πολεμάει... Όταν οι πήλινοι γίγαντές του καταρρέουν εκκωφαντικά, ψάχνει να βρει κάπου να πιαστεί, συγκλονισμένος κι ο ίδιος από τις μη ομολογουμένες αλήθειες τόσων ετών. Οι θυσίες και η ζωή που δεν έζησε αποδεικνύονται ένα στημένο παιχνίδι που μάλλον το γνώριζε και επέλεξε να το παίξει, προδομένος από την ιδιοτέλεια του πατέρα του, που εκμεταλλεύτηκε τις ευαισθησίες του.

Κι εκεί, από το πάτωμα τον σηκώνει η σύντροφός του, σε μια αντανακλαστική κίνηση, καθώς προσπαθεί να αντιληφθεί και να ερμηνεύσει όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί. Προδομένη, γιατί έχει υπηρέτησει μια ψευδαίσθηση και περήφανη, παράλληλα, για την ιδιοσυγκρασία του συντρόφου της. Μετέωρη ως προς το μέλλον της...

Και ο μόνος που δείχνει ότι κέρδισε από αυτό, ο αντικίερης - αυτός πλήρωσε τα δικά του τιμήματα καιρό πριν και πλέον δεν περιμένει να τιμωρηθεί για κάτι άλλο. Το πηγαίο γέλιο του στο τέλος μοιάζει με το αντίστοιχο του πατέρα των δύο αδερφών, ο οποίος και έζησε τη ζωή του σε βάρος του ίδιου του του παιδιού.

Photo 2 min

Το αμερικάνικο όνειρο στην πλήρη απομυθοποιημένη του μορφή, στη σκηνή του Ιλίσια. Ένας εκπληκτικός Γιώργος Μιχαλακόπουλος στον ρόλο του Σόλομον, του ηλικιωμένου παλαιοπώλη, που γνωρίζει, με την πείρα του, ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα εξαγοράς, αρκεί να βρεις τον τρόπο να την επιτύχεις, και πως στη ζωή όλα κάποτε πληρώνονται. Έπαιξε πολύ με τη φωνή του, δίνοντας την ειρωνεία αυτή που άρμοζε στους διαλόγους με τους πωλητές. Έλαμψε κυριολεκτικά, ακόμη και στις σκηνές που δεν είχε ατάκες.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ο Βίκτωρ (μεγάλος αδερφός), στην ουσία κουβάλαει, για μένα, μεγάλο κομμάτι του έργου στην πλάτη του. Είναι ο πόλος γύρω από τον οποίο περιστρέφονται όλα τα γεγονότα και αυτός που καλείται να πάρει αποφάσεις, με γνώμονα το δίπολο συμφέρον-ηθική. Γνωρίζει τι οφείλει να κάνει για την οικογένειά του· όμως, δε μπορεί να θεωρήσει εαυτόν ανήθικο, κι έτσι μαρτυρικά αποδέχεται τα ελάχιστα που απολαμβάνει. Πάρα πολύ καλός κι αυτός, ειδικά στο δεύτερο μέρος που βγαίνουν στο φως όλες οι αλήθειες και το σύμπαν του ήρωα του καταρρέει, με έπεισε πως ανά πάσα στιγμή θα σωριαζόταν επί σκηνής, μην αντέχοντας άλλο την αλήθεια.

Έκπληξη ο Χρήστος Σαπουντζής (Μικρός αδερφός, Γουώλτερ), που πρώτη φορά είδα στο θέατρο. Απών ως φυσική παρουσία στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους, το φυτίλι που πυροδοτεί τις αποκαλύψεις στο δεύτερο. Πολύ ωραία ερμηνεία κι από αυτόν.

Η Ρένια Λουιζίδου, μόνη κυρία της παράστασης, στον ρόλο της συζύγου του Βίκτωρ, ήταν αυτό που ακριβώς χρειαζόταν. Έβγαλε με φυσικότητα και πειστικότητα την ευαίσθητη και πραγματίστρια ηρωίδα της και μου άρεσε ιδιαίτερα ως ερμηνεία στις στιγμές που στηρίζει τον συντροφό της μετά την καταιγίδα αλήθειας. 'Ενιωσα την αμφιβολία της ηρωίδας για το τι πρέπει να πράξει και της το πιστώνω!

Φυσικά, τα πολλά συγχαρητήρια πηγαίνουν στην Ιωάννα Μιχαλακοπούλου, που πήρε ένα εμβληματικό έργο και το σκηνοθέτησε με τέτοιο τρόπο που ανέδειξε όλα του τα νοήματα και παράλληλα πήρε από τους ηθοποιούς της τον καλύτερό τους εαυτό. Τεχνικά, η παράσταση είναι άψογη, αγάπησα μέχρι λατρείας το σκηνικό της, φώτα-ήχοι όλα τέλεια! 

Ήταν η πρώτη παράσταση που είδα για φέτος και δεν θα μπορούσα να κάνω καλύτερη επιλογή! Αξίζει να την παρακολουθήσετε και να ανακαλύψετε κι εσείς μια από τις καλύτερες δουλειές φέτος στην πόλη μας.

Περισσότερα εδώ.

 

 

Please publish modules in offcanvas position.