Είδαμε την παράσταση 'Μαυροπούλι' στο Θέατρο Άλμα

Είδαμε την παράσταση 'Μαυροπούλι' στο Θέατρο Άλμα

By Έλενα Χατζοπούλου / Με τα ματια του θεατη / Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017 17:58

 

Ένα εξαιρετικά δυνατό κείμενο, το οποίο άμεσα σε επηρεάζει και σου δίνει το έναυσμα να σκεφτείς πάνω σε κάτι που μπορεί να είναι τελείως ξένο για σένα. Ένα θέμα επίκαιρο, όπως η παιδεραστία, δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αντίθετα γεννά ερωτήματα, για τα οποία ούτε στο τέλος μπορεί να δοθεί μια απάντηση, μιας και κινείται σταθερά στην κόψη του ξυραφιού. Είναι και που όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις. Είναι και που το ηθικό εμπλέκεται με το ανήθικο. Είναι και που το καλό μπερδεύεται με το κακό, είναι και που οι νόρμες δεν ταιριάζουν στις σχέσεις. Είναι και που αυτός ο έρωτας (?) είναι απαγορευμένος, είναι παράνομος, είναι πέρα από τις κοινωνικές συμβάσεις, είναι άρρωστος. Είναι και που στο τέλος δεν ξέρεις ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης.

Ο Harrower επιδιώκει τον προβληματισμό του κοινού, χωρίς όμως να καταδικάζει τον ήρωα του, παρόλο που κανένας σώφρων δεν μπορεί να βρει δικαιολογίες για την πράξη του 45χρονου Ρέϋ και ούτε μπορεί εύκολα να αντιληφθεί την συμπεριφορά της 12χρονης Ούνα. Οι δυό τους συναντιούνται 15 χρόνια μετά, έχοντας αλλάξει πολλά ο Ρέϋ και τίποτα η Ούνα, σε μια συνάντηση αμήχανη, ιδιαίτερα φορτισμένη με την διαφορετική αλήθεια του καθενός, η οποία κρύβει την τελική ανατροπή, που μπορεί όμως να είναι και η κάθαρση.

Στο θέατρο ΑΛΜΑ ο Γιώργος Κιμούλης σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στον ρόλο του 60χρονου Ρέυ, έχοντας μαζί του την ταλαντούχα Ανθή Σαββάκη στον ρόλο της 27χρονης πια Ούνα. Ο Ρέυ του Κιμούλη είναι περισσότερο συμπαθητικός απ’ ότι ίσως θα έπρεπε, ενώ η Ούνα της Σαββάκη κρύβει επιμελώς την ψυχική της διαταραχή. Ο Κιμούλης ακολουθεί την γνωστή επιτυχημένη μανιέρα του και η νεαρή Σαββάκη ανταποκρίνεται με επιτυχία στον ιδιαίτερο αυτό ρόλο. Ό,τι και να πούμε, αποτιμώντας την παράσταση και λαμβάνοντας υπόψη το απαιτητικό κείμενο και τις λεπτές ισορροπίες του θέματος, η εντύπωση είναι απόλυτα θετική. Οι ερμηνείες όλων, ακόμη και της μικρούλας στην τελευταία σκηνή, είναι εξαιρετικές και αφήνουν τον θεατή ακίνητο στη θέση του για 1,5 ώρα.

2 min

**μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικό γεγονός, η οποία γράφτηκε το 2005 και έλαβε το βραβείο «Scotland Critics Award» ως η καλύτερη θεατρική παράσταση του 2006, ενώ το 2007 κέρδισε και το βραβείο «Laurence Olivier Award».

Τα σκηνικά είναι της Χριστίνας Κωστέα, απόλυτα λειτουργικά για την παράσταση, η μουσική υπόκρουση είναι του Σταμάτη Κραουνάκη, η μετάφραση του Λευτέρη Γιοβανίδη, τα κοστούμια της Σοφίας Νικολαϊδη και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Νοέμβριος 2017

Please publish modules in offcanvas position.