ΕΙΣΟΔΟΣ

ΕΙΣΑΙ ΗΔΗ ΜΕΛΟΣ;

ΕΙΣΟΔΟΣ

Ή είσοδος με social media:

Δεν είσαι ακόμα μέλος;

ΕΓΓΡΑΦΗ
Είδαμε την παράσταση 'Το τάβλι' στο θέατρο Αποθήκη

Είδαμε την παράσταση 'Το τάβλι' στο θέατρο Αποθήκη

By Έλενα Χατζοπούλου / Με τα ματια του θεατη / Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 10:17

Όλα τελικά είναι μια ζαριά. Και στο τάβλι και στη ζωή. Όλα μια ζαριά! Δεν παίζει ρόλο η μαεστρία που ρίχνεις τα ζάρια, αλλά η τύχη! Μπορεί να τα φυσάς, να τα κουνάς, να τα ζαλίζεις, να τα γλυκομιλάς, αλλά είναι τελικά τύχη αν σου κάτσει το ασσόδυο, τύχη αν σου κάτσουν τα ντόρτια, τύχη και οι εξάρες. Δεν εξασφαλίζονται οι νίκες στις παρτίδες, ούτε ρεφάρεις έτσι απλά, ούτε είναι σίγουρη η ρεβάνς…

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν μια παρτίδα τάβλι, που κρατάει χρόνια. Μια παρτίδα που ίσως ολοκληρωθεί όταν επιτευχθούν οι μεγαλεπήβολοι στόχοι των παικτών. Τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για τάβλι και καφέ, αλλά μόνο για βόλτες στους δρόμους της υψηλής ελίτ.

Σε αυλή του Θησείου, μια μέρα με ανυπόφορη ζέστη, ο Φώντας και ο σύζυγος της αδελφής του, Κόλιας, παίζοντας ακόμη μια παρτίδα τάβλι, αποδομούν τη μεταπολεμική Ελλάδα, με καυστικό και ιδιότυπο χιούμορ. Ονειροπόλα πρόσωπα που θέλουν να ρίξει μια καλή ζαριά η ζωή για αυτά, προσπαθούν ο καθένας από τη δική του πλευρά να διεκδικήσουν μια θέση στον πίνακα των ηρώων και των πετυχημένων. Ο Κόλιας, δοσίλογος της κατοχής, θεωρεί τον εαυτό του πατριώτη και ήρωα· ο Φώντας λαμόγιο με αποτυχημένες προσπάθειες για να γίνει επιχειρηματίας, πλούσιος και διάσημος. Αλλά αυτή τη φορά θα πετύχει, λέει. Είναι σίγουρος για το ευφυές σχέδιό του, θέλει τον Κόλια συνεταίρό του, αλλά του λείπουν τα κεφάλαια. Όμως η λύση, για ακόμη μια φορά, υπάρχει! Και αν δεν πετύχει, για ακόμη μια φορά, θα φταίει η κακιά η ζαριά.

Σ’ αυτήν την παρτίδα τάβλι απεικονίζεται η πραγματικότητα του Νεοέλληνα. Η τάση για την απόκτηση του εύκολου χρήματος με όποιο τρόπο, η μικροκλεψιά, η κουτοπονηριά, η διάθεση για καβγά και τσαμπουκά, που όταν, όμως, φτάσουμε στο δια ταύτα, τότε ο κάθε ένας μας έχει την τιμή του.

Οι ταλαντούχοι πρωταγωνιστές Σαμουήλ Ακίνολα, ως Κόλιας, και Στέφανος Μουαγκιέ, ως Φώντας, Έλληνες Αφρικανικής καταγωγής, κεντούν τον ρόλο τους. Το ταμπεραμέντο τους, οι εκφράσεις του προσώπου τους και οι επιτηδευμένα υπερβολικές κινήσεις τους, συνθέτουν τον ψευτόμαγκα του σήμερα με ρεαλιστικό τρόπο. Η φιλία, η αλληλοεξάρτηση, η τσαντίλα, η λαμογιά και η σκέψη ενός λαού δεν είναι τελικά θέμα χρώματος, ούτε και θέμα DNA. Απλά είναι μεταδοτικές…

Ρίξε μια ζαριά καλή και για μένα βρε ζωή….

** «ΤΟ ΤΑΒΛΙ» του Δημήτρη Κεχαϊδη πρωτοπαίχτηκε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, στις 25 Φεβρουαρίου 1972, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, με πρωταγωνιστές τον Νικήτα Τσακίρογλου ως Φώντα και τον Γιάννη Μόρτζο ως Κόλια. Από τότε έχει ευτυχήσει πολλές φορές και ερμηνευτικά και σκηνοθετικά.

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Νοέμβριος 2017

Please publish modules in offcanvas position.