play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Γυναίκες του Παπαδιαμάντη’ στο Θέατρο Χώρα

today28 Ιανουαρίου, 2018

Φόντο
share close

Στο «Θέατρο Χώρα», ο Πέτρος Ζούλιας, με μυσταγωγικό τρόπο, οδηγεί μια ομάδα γυναικών μέσα στις υπέροχες έννοιες των διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Τα κείμενα του Ζούλια αναφέρονται στις ηρωίδες του Σκιαθίτη συγγραφέα, τις οποίες τις προσεγγίζει με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη. Είναι οι γυναίκες στις αρχές του 20ου αιώνα, κάπου σε ένα απομακρυσμένο νησί, όπου μέσα από τα δραματικά ή κωμικά περιστατικά της ζωής τους έρχονται σε επαφή με τη ζωή και τον θάνατο. Είναι κόρες, μάνες, σύζυγοι ναυτικών και ανάξιων ή τεμπέληδων ανδρών, που επιβιώνουν κόντρα στην φτώχια, στις απώλειες και στην προκατάληψη, παρ’ όλες τις κακουχίες τους τους. Είναι γυναίκες δυναμικές που μόνες τους παλεύουν με την μοναξιά, τη φύση, τη λύπη και τη χαρά τους, είναι γυναίκες που αλληλοσπαράζονται ή που συνωμοτούν, που πάντα, όμως, η προσωπική τους ιστορία δικαιώνει τις πράξεις τους, είτε συμφωνείς είτε όχι. Εξάλλου, υπάρχει η ανθρώπινη και η θεϊκή δικαιοσύνη… Γυναίκες άγγελοι και διάολοι μαζί, τρυφερές και σκληρές, είναι σαν να έχουν μια λαϊκή αγιότητα, ενώ αφήνουν το αποτύπωμά τους, ξεφεύγοντας κάποιες φορές από τα όριά τους…

Όχημα, για να ξεδιπλωθεί η ιστορία, αποτελεί η προσωπικότητα της Χαδούλας Φραγκογιαννούς (Νένα Μεντή). Θύτης και θύμα της εποχής της, αντιμέτωπη με τα εμπόδια και τις δυσκολίες μιας σκληρής ζωής, αποφασίζει, μέσα στα βάσανα και στον παραλογισμό της, να γίνει μέχρι και δολοφόνος για να γλυτώσει από την άδικη ζωή έστω και ένα θηλυκό.

Η σκηνοθετική ματιά του Ζούλια παίζει με το φως και το σκοτάδι, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οδηγεί τη Νένα Μεντή, την Έρση Μαλικένζου, την Ευγενία Δημητροπούλου, τη Χριστιάνα Ματζουράνη, τη Μαριάννα Τουντασάκη και την Έφη Σακελλαρίου, να εκφράσουν όλο τους τον δυναμισμό, την ευαισθησία και το ταμπεραμέντο τους, σε ένα κρεσέντο ερμηνειών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αναστασίας Αρσένη, με τα συμβολικά ευρήματά τους, η παραδοσιακή μουσική με τις Χριστουγεννιάτικες και Πασχαλιάτικες μελωδίες που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Αυγερινός και οι επιβλητικοί φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, συνθέτουν μια παράσταση υψηλών απαιτήσεων.

Οι γυναικείες προσωπικότητες από το έργο του Α. Παπαδιαμάντη, οι οποίες παρουσιάζονται στην παράσταση είναι:

• από τη νουβέλα «Φόνισσα», η Χαδούλα Φραγκογιαννού (Νένα Μεντή)
• από το διήγημα «Γυνή πλέουσα», η Καραβοκυρού (Χριστιάννα Μαντζουράνη)
• από το διήγημα «Η σταχομαζώχτρα», η θειά Αχτίτσα (Έρση Μαλικένζου)
• από το διήγημα «Οι Ελαφροϊσκιωτοι», η Αμέρσα (Μαριάννα Τουντασάκη)
• από το διήγημα «Κοκκώνα θάλασσα», η Κρινιώ (Έφη Σακελλαρίου)
• από το διήγημα «Στοιχειωμένη κάμαρα», η Αρετώ (Ευγενία Δημητροπούλου)
• από τη νουβέλα «Φόνισσα», η Μαρουσώ (Χριστιάννα Μαντζουράνη)
• από το διήγημα «Ο πολιτισμός εις το χωρίον», η αφηγήτρια (Ευγενία Δημητροπούλου)
• από το διήγημα «Η θητεία της πενθεράς», η Χαρμολίνα (Χριστιάννα Μαντζουράνη)
• από το διήγημα «Αγνάντεμα», η γριά Συρραχίνα (Έρση Μαλικένζου)

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Ιανουάριος 2018

 

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%