Είδαμε την παράσταση 'Βασιλιάς Ιωάννης' στο Vault

Είδαμε την παράσταση 'Βασιλιάς Ιωάννης' στο Vault

By Έλενα Χατζοπούλου / Με τα ματια του θεατη / Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 19:19

Μια σάτιρα που αντλεί από την κλασική δραματουργία το μελόδραμα, μια κωμικοτραγωδία, η οποία αναφέρεται στον Βασιλιά Ιωάννη τον Ακτήμονα (1199-1216) και στην προσπάθειά του να σφετεριστεί το στέμμα της Αγγλίας. Όμως η λαίδη Κονστάνς, η μητέρα του νόμιμου διαδόχου του θρόνου, Αρθούρου, έχει διαφορετική άποψη και εξοργισμένη πείθει τον Βασιλιά Φίλιππο της Γαλλίας να κινηθεί με τα στρατεύματα του εναντίον της Αγγλίας. Από το κάδρο φυσικά δεν απουσιάζει και η Παπική Εκκλησία της εποχής, η οποία και φροντίζει με ύπουλο τρόπο για τα συμφέροντά της.

Ο Σαίξπηρ χρησιμοποιεί το ιστορικό πρόσωπο του Βασιλιά Ιωάννη ώστε να θίξει καυτά θέματα της εποχής του, αν και είναι σα να περιγράφει τη δική μας εποχή… Η επιβίωση κάτω από αντίξοες συνθήκες… Η (σχεδόν) προϋπόθεση να είσαι διεφθαρμένος για να ανέλθεις στην εξουσία… Η αιώνια σύμπραξη ή σύγκρουση Εκκλησίας – Κράτους… Οι βλέψεις των ξένων εισβολέων και η προσπάθειά τους να πείσουν ότι οτιδήποτε γίνεται είναι για το καλό του λαού… Ο σφετερισμός, του στέμματος ή των πάντων… Τα συμφέροντα και κυρίως τα προσωπικά συμφέροντα… Η δουλοπρέπεια η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα… Οι αντιδράσεις του ανθρώπου υπό πίεση… Η μετακίνηση του υποκινητή σε υποκινούμενο…

Χωρίς περιττές εκφράσεις, χωρίς να παρωδηθεί η παρωδία, η ιστορία εξελίσσεται με γοργό περιγραφικό ρυθμό, μέσα από την ερμηνεία τεσσάρων ηθοποιών, ενώ παρακολουθούμε τις ζωές 12 χαρακτήρων, οι οποίοι και εμπλέκονται στην υπόθεση. Δύσκολο το εγχείρημα. Χωρίς την αλλαγή ρούχων ή σκηνικών, απλά με τη διαφορετική τους έκφραση, οι ηθοποιοί προσεγγίζουν με μαεστρία τον κάθε διαφορετικό χαρακτήρα, δίνοντας τον καλύτερο τους εαυτό. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια χρειάζεται πολύ δουλειά, ταλέντο και συντονισμός. Και οι Αποστόλης Ψαρρός, Ειρήνη Ιωάννου, Παναγιώτης Ιωσηφίδης, Νικολέττα Παναγιώτου, διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα. Καλοκουρδισμένη παράσταση, γίνεται αντιληπτή η δουλειά των παιδιών, ενώ είναι και εξαιρετική η εισαγωγή τους. Και εξηγούμαι. Σε αυτού του είδους τις παραστάσεις, όταν δηλαδή οι ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν πολλαπλούς ρόλους, συνήθως ο θεατής μέχρι να αντιληφθεί ποιος ρόλος είναι ποιος… τελειώνει και η παράσταση. Στη συγκεκριμένη παράσταση όμως, με έναν πολύ έξυπνο και διασκεδαστικό τρόπο, η υποδοχή των θεατών συνοδεύεται και μ’ ένα ταχύρυθμο σεμινάριο! Έτσι ο θεατής παρακολουθεί τις εναλλαγές ρόλων με ευκολία και η ιστορία δεν χάνεται.

Ο παραλληλισμός με το σήμερα και ο προβληματισμός είναι δεδομένα. Όπως και το αβίαστο γέλιο, προϊόν των εξαιρετικών ερμηνειών!

Περισσότερα [1] [2].

Έλενα Χατζοπούλου, Μάρτιος 2017

Please publish modules in offcanvas position.