Είδαμε την παράσταση 'Στα Άκρα' στο θέατρο Χώρα

Είδαμε την παράσταση 'Στα Άκρα' στο θέατρο Χώρα

By Έλενα Χατζοπούλου / Με τα ματια του θεατη / Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018 10:45

Θέλει περίσσιο θάρρος να μεταφέρεις στο θεατρικό σανίδι ένα έργο του σουρεαλιστή, υπερρεαλιστή, διανοούμενου, Γάλλου λογοτέχνη Ζωρζ Μπατάιγ…

Ο Ζωρζ Μπατάιγ με έντονη μυστικιστική διάθεση, ασχολήθηκε με τον Νίτσε, την ψυχανάλυση, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, τη θεολογία και την ανθρωπολογία και γράφει τα έργα του, αποδεσμεύοντας τις φαντασιώσεις του υποσυνείδητου. Στα έργα του κυριαρχεί ο ερωτισμός, οι σαρκικές ηδονές, η ψυχοπαθολογία, οι αρρωστημένες καταστάσεις, η αταξία και η βία, σε εποχές που κυριαρχεί η παρακμή, οι κοινωνικές αναταραχές, η απώλεια και το παράλογο.

Η παράσταση «Στα άκρα» βασίζεται στο έργο του Μπατάιγ «Γαλάζιο του Ουρανού» και ανεβαίνει στη σκηνή σε απόδοση-διασκευή της συγγραφέως Στέλλας Ζαφειροπούλου. Ένα έργο το οποίο διαδραματίζεται στις αρχές της δεκαετίας του ’30, στα χρόνια του μεσοπολέμου και κινείται μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Βαρκελώνης, λίγο πριν ξεσπάσει ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Ένα έργο το οποίο, μοιάζει, να ψαχουλεύει στο συλλογικό ασυνείδητο της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να ξεψαχνίσει τον άνθρωπο και να θίξει τα αιώνια θέματα της ύπαρξης, όπως είναι ο έρωτας, ο θάνατος και η ελευθερία, σε ένα κρεσέντο σουρεαλιστικού υπερρεαλισμού.

Ο Πέτρος Ζούλιας πήρε λοιπόν τα ρίσκα του, σκηνοθετώντας μάλιστα νέους ηθοποιούς: Αγοραστή Αρβανίτη, Γιώργος Βέττος, Λιάννα Παρούση, Δέσποινα Πέττα, Αντώνης Τρίκκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μαίρη Χάγια και Κυριάκος Ψυχαλής.

Οπότε,

✓ εάν σας αρέσει ο θεατρικός σουρεαλισμός
✓ εάν σας αρέσει η μουσική και τα τραγούδια του μεσοπολέμου
✓ εάν σας αρέσει ο λόγος του Μπατάιγ
✓ εάν σας αρέσουν τα ακραία όρια

Τότε αυτή ή παράσταση ανεβαίνει για εσάς και θα σας αρέσει!

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Μάρτιος 2018

Please publish modules in offcanvas position.