Είδαμε την παράσταση "Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν" στο Σύγχρονο Θέατρο

Είδαμε την παράσταση "Πιο δυνατός κι από τον Σούπερμαν" στο Σύγχρονο Θέατρο

By Mamma M. / Με τα ματια του θεατη / Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 19:32

Ένα θέατρο πραγματικά προσβάσιμο για ατομα με αναπηρία, με ειδικες θεσεις για ακουστική μετάδοση στις πρώτες σειρές, υπέρτιτλους και απευθείας διερμηνεία στη νοηματική. Μια καθολική παράσταση! Κάτι τέτοιες μέρες αισθανόμαστε πολύ περήφανοι που, έστω και με μικρά βήματα, το δικαίωμα όλων στην ψυχαγωγία και στις ίσες ευκαιρίες επί αυτής, διαφορές θεατρικές σκηνές, δείχνουν ότι το έχουν πλήρως αντιληφθεί και κάνουν ενέργειες προς αυτό το σκοπό.

Η προσέγγιση του παρεξηγημένου θέματος της κάθε μορφής αναπηρίας ξεδιπλώνεται μέσα από την καθημερινότητα μιας οικογένειας, που το ένα μέλος της, ο μικρός γιος, βιώνει τις προκλήσεις της ζωής από το αναπηρικό του καροτσάκι. Η οικεία εικόνα της οικογένειας και της καθημερινής ζωής, με τα λιτά, αλλά πολυμορφικά σκηνικά που προσαρμόζονται σε κάθε εικονα, φέρνει τα παιδιά αβίαστα μέσα στην ιστορία, που με σκηνές εύληπτες, που ίσως έχουν και αυτά συναντήσει, απομυθοποιεί την αναπηρία και τις προκαταλήψεις της.

Είναι μια άλλη οπτική της πραγματικότητας των ανθρώπων που κινούνται με καροτσάκια στην πόλη, όχι αυτή των δελτίων ειδήσεων, που απλά δείχνουν εικόνες για να γεμίσουν τον χρόνο τους. Παιδιά και μεγάλοι μεσα από την κωμική χροιά του κειμένου, αντιλαμβάνονται - διασκεδάζοντας παράλληλα - πως αυτοί οι συμπολίτες μας, δεν διαφέρουν σε τίποτα από εμάς που περπατάμε στα δυο μας πόδια, πολλές δε φορές μπορεί να είναι πραγματικά πιο δυνατοί κι απο τους κινηματογραφικούς υπερήρωες.

s2

Η μειωμένη κινητικότητα δεν συνδέεται με τη νοημοσύνη ή την πνευματική διαύγεια των ατόμων, που μπορούν να είναι φίλοι μας, όπως κάθε άλλο παιδί, και αισθάνονται και επιζητούν τα ίδια. Οφείλουμε να τα προσεγγίζουμε με την ιδια αγάπη, που η ομάδα που ετοίμασε την παράσταση, αγκάλιασε το κείμενο και φρόντισε με τις μουσικές και το γέλιο να προβληματίσει, αλλά και διδάξει (όπως παιδαγωγικός, άλλωστε, οφείλει να είναι ο στόχος μιας καλής παράστασης, ειδικά όταν αυτή απευθύνεται σε παιδιά) μικρούς θεατές, αλλά και εμάς, τους συνοδούς τους.

Δεν ξεχωρίσαμε κάποιον ηθοποιό - ήρωα από την παράσταση, γιατί στα μάτια των δυο μας (τα δικά μου και του παιδιού μου), δεν υπήρξε σε καμία στιγμή κάποιος που να ξεχώρισε περισσότερο από τον συμπρωταγωνιστή του. Ηταν όλοι άψογοι!

Τα ταμπού είναι για να καταρρίπτονται και τα παιδιά μας δεν χρειάζεται να μεγαλώνουν με φόβο για το άγνωστο και χωρίς παιδεία για το διαφορετικό. Συγχαρητήρια στους ανθρώπους του θεάτρου που φιλοξενούν μια τέτοια παράσταση, και οφείλουν να τη δουν όσο το δυνατόν περισσότερα, παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Είναι μια εξαιρετική εμπειρία για όσους έχουν ανοιχτό μυαλό και μπορούν να νιώσουν, έστω και για λίγο, το "πρόβλημα" του άλλου.

Περισσότερα εδώ.

Mamma M., Οκτώβριος 2018

 

Please publish modules in offcanvas position.