Παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης 'Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius'

Παραβρεθήκαμε στα εγκαίνια της έκθεσης 'Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius'

By Έλενα Χατζοπούλου / Με τα ματια του θεατη / Κυριακή, 02 Δεκεμβρίου 2018 19:35

Προτελευταία ημέρα του Νοεμβρίου και στο παλιό αμαξοστάσιο του Ο.ΣΥ. στο Γκάζι γίνονται τα εγκαίνια της μοναδικής έκθεσης «Leonardo Da Vinci – 500 Years of Genius».

Μετά την περσινή μεγάλη επιτυχία της διαδραστικής έκθεσης «Van Gogh Alive – The Experience», η πολιτιστική εταιρεία ΛΑΒΡΥΣ, με τη συνεργασία του Μουσείου Leonardo da Vinci στη Ρώμη, του Ινστιτούτου Lumiere Technology στο Παρίσι και ειδικών από την Ιταλία και τη Γαλλία, τιμούν τον μεγαλοφυή Leonardo Da Vinci, 500 χρόνια μετά το θάνατό του.

Leonardo Da Vinci: επιστήμονας, ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, αρχιτέκτονας, μηχανικός και βιολόγος, αποκαλύπτεται στα μάτια του κοινού. Το παλιό αμαξοστάσιο μεταμορφώνεται σε έναν μεγάλο χώρο τέχνης, ο οποίος κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες γωνιές, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο έργο του Da Vinci. Με το σύστημα ακουστικής-προσωπικής ξενάγησης (audio guide), ο επισκέπτης περιηγείται στην έκθεση και ανακαλύπτει όλο τον υπέροχο κόσμο του δημιουργού, επιλέγοντας τη δική του διαδρομή στα μονοπάτια της ιδιοφυίας του.

Τα επιτεύγματα του Da Vinci, για μια μοναδική φορά, συγκεντρώνονται σε τρεις εκθέσεις. Παρουσιάζονται 200 εκθέματα του Μουσείου Leonardo da Vinci της Ρώμης, 75 αντίγραφα των μηχανικών εφευρέσεων του Ντα Βίντσι σε φυσικό μέγεθος, η οπτικοακουστική βιωματική εμπειρία Da Vinci Alive – The Experience και αποκαλύπτεται η ιστορία και τα κρυμμένα μυστικά του διάσημου πίνακα της Μόνα Λίζα από τον Pascal Cotte και το Lumiere Technology Institute.

pjimage 3

 

Η ζωή και το έργο του απόλυτα Αναγεννησιακού Ανθρώπου αναπτύσσονται σε 17 θεματικές ενότητες, οι οποίες περιλαμβάνουν 5 αντίγραφα κωδίκων, σχέδιο της ιδανικής πόλης, ιδέες για το πρώτο αυτοκίνητο, ποδήλατο, οδομετρητή, διαφορικό σύστημα, σχέδια για γερανούς, ιδέες για μηχανικές εφευρέσεις, ιδέες για πολεμικές μηχανές, διαδραστικές μηχανές, πειράματα μηχανικών πτήσεων, ιδέες και σχέδια για ελικόπτερο, παραπέντε, αλεξίπτωτο, όργανα πτήσης, ανάλυση της αεροδυναμικής, μελέτη ανύψωσης και έλκυσης, αποκάλυψη τεχνικών πίσω από τους πίνακες ζωγραφικής, 40 λεπτομερειακά ανατομικά σκίτσα ζωγραφισμένα έπειτα από επισταμένη παρατήρηση, μηχανισμό ρολογιών, μουσικά όργανα, η ιδέα του SCUBA, αλληλένδετες κινητές γέφυρες χωρίς σχοινιά και καρφιά και εξήγηση των ιδεών πίσω από το Βιτρούβιο Άντρα και τις Χρυσές αναλογίες.

Ακόμη, εκτίθενται αναπαραγωγές έργων σε πραγματικό μέγεθος και μηχανικές κατασκευές τις οποίες αγγίζουμε για να κατανοήσουμε την κίνησή τους. Εξαιρετικό το προσβάσιμο δωμάτιο γύρω-γύρω με καθρέφτες, το οποίο επέτρεπε στον Da Vinci να βλέπει τα σώματα από όλες τις οπτικές γωνίες ταυτόχρονα. Τέλος, σε έναν ιδιαίτερο χώρο προβάλλονται όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την αριστοτεχνική τοιχογραφία «Μυστικό Δείπνο» με μια προβολή animation, όπου εξερευνάται η μεθοδολογία που εφάρμοσε ο Da Vinci σχετικά με την προοπτική και το φως και γίνονται αναφορές για τους χαρακτήρες και τις σημαντικές πλοκές έργου.

Η έκθεση θα παραμείνει στην Αθήνα έως 31/03/2019 και στη συνέχεια θα ταξιδέψει για τη Θεσσαλονίκη.

http://www.leonardodavinci.gr/index.html

Έλενα Χατζοπούλου, 29 Νοεμβρίου 2018

 

Please publish modules in offcanvas position.