play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Sin Radio Listen, don't just hear!

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ

Είδαμε την παράσταση ‘Ο Θάνατος του Εμποράκου’ στο θέατρο Εμπορικόν

today9 Μαρτίου, 2020

Φόντο
share close

Ο Θάνατος του Εμποράκου είναι έργο του θεατρικού συγγραφέα Arthur Miller, γραμμένο το 1949 και βραβευμένο την ίδια χρονιά με το βραβείο Pulitzer. Η πρεμιέρα του έγινε στο Broadway τον Φεβρουάριο του 1949, ενώ ακολούθησαν 742 παραστάσεις και τρία βραβεία Tony, πολλές μεταφράσεις και μεταφορές σε όλες τις μεγάλες θεατρικές σκηνές του πλανήτη. Θεωρείται δε ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα του 20ού αιώνα. Ο Miller θίγει το κυνήγι του χρήματος, τα άπιαστα όνειρα, τις χαμένες ευκαιρίες, τις στρεβλές εμμονές και τις σχέσεις μέσα σε μια οικογένεια.

Ένας ηλικιωμένος πωλητής, ο Willy Loman, επιστρέφει από το τελευταίο του επαγγελματικό ταξίδι, απογοητευμένος από την απόδοσή του. Οι ενοχές τον κατακλύζουν, χωρίς όμως να σημαίνει ότι επιθυμεί να συνειδητοποιήσει την πραγματική του κατάσταση. Ο Willy φαντάζεται, μια ζωή, ότι είναι ο πιο επιτυχημένος πωλητής, κάποιος που έχει πλούτο και ελευθερία. Χαρακτήρας ασταθής, ανασφαλής και σε έναν βαθμό αυτοκαταστροφικός, που εκδηλώνει παιδιάστικη συμπεριφορά, έχοντας μια απλοϊκή άποψη για το αμερικανικό όνειρο. Πιστεύει ότι μια ευχάριστη και αγαπητή προσωπικότητα, προσελκύει πολλές καλές γνωριμίες, ικανές να τον στηρίξουν και να τον αναδείξουν. Νομίζει ότι ένας αρεστός άνθρωπος αξίζει την επιτυχία και είναι επόμενο ότι θα πετύχει. Θαυμάζει τις επαγγελματικές επιτυχίες των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, χωρίς όμως να παραδειγματίζεται και να αλλάζει κάτι στη δική του ρότα, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις δικές του δυσλειτουργικές θεωρίες. Ένας Willy, ο οποίος βλέπει το μέλλον του με έναν τρόπο σαν να ‘ναι τυφλός. Με έναν τρόπο σαν να μπορεί και την ίδια στιγμή να μην μπορεί. Με έναν τρόπο λάθος, όπου το αμερικάνικο όνειρο, των ευκαιριών και των επιτυχιών δεν τον αγγίζουν, την ώρα που οι πεποιθήσεις του πνίγουν και τα ίδια του τα παιδιά. Δίπλα του πάντα η συναισθηματικά υποστηρικτική σύζυγος του Linda, η οποία παθητικά τον υποστηρίζει υπάκουα, ενώ οι εξωπραγματικές ελπίδες του συζύγου της και η παραμορφωμένη φιλοσοφία του δεν την προβληματίζουν, αν και είναι η πρώτη που συνειδητοποιεί τις τελικές του προθέσεις. Η ξεροκεφαλιά, ο εγωκεντρισμός και μια διάθεση ότι τα γνωρίζει όλα, χαρακτηριστικά του Willy, επικρατούν ακόμη και όταν ο ίδιος του αδελφός, ο Ben, του προσφέρει μια ευκαιρία ζωής. Ο Ben, ο οποίος ζει μόνο μέσα στις αναδρομές μνήμης του Willy, όσο αυτός θυμάται τα λόγια που του ‘λεγε… η ζούγκλα είναι σκοτεινή και γεμάτη διαμάντια, αλλά πρέπει να βουτήξεις μέσα της για να βγάλεις διαμάντια… Μόνο που ο Willy δεν είχε καμιά πρόθεση να πάει στη «ζούγκλα», τη φανταστική ή την πραγματική και να παλέψει. Αντίθετα, περνάει όλη του τη ζωή εν μέσω ψευδαισθήσεων, μακριά από την αλήθεια και όσο περισσότερο απολαμβάνει τις ψευδαισθήσεις του, τόσο πιο δύσκολα αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Μόνο ο μεγάλος του γιος, ο Biff, μετά από το κυνήγι των μαγισσών στη δική του ζωή, συνειδητοποιεί ότι ολόκληρη η οικογένεια έζησε μέσα στις στρεβλώσεις και προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αλήθεια, έχοντας στο πλευρό του τον μικρότερο αδελφό του, Harold. Το τέλος της ιστορίας αναμενόμενο για έναν ψυχρό παρατηρητή.

Είμαστε ελεύθεροι…

Το έργο του Miller βρίθει από συμβολισμούς και υπονοούμενα, τα οποία φωτίζει με αριστοτεχνικό τρόπο ο Γιώργος Σκευάς. Ο Δημήτρης Καταλειφός, με την υποκριτική του δεινότητα, ερμηνεύει υποδειγματικά τον αποτυχημένο πωλητή, ο οποίος δεν εννοεί να αποδεχτεί την φθίνουσα πορεία του. Η απεικόνιση της ιστορίας γίνεται με σαφήνεια, παρόλο το παιχνίδι μνήμης του Willy, με τις αναφορές στο παρελθόν και στο παρόν. Οι εξαιρετικοί Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη και Ιοκάστη – Aγαύη Παπανικολάου, ερμηνεύουν τον Miller με τον καλύτερο τρόπο. Οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, τα κοστούμια των Μαρία Κοντοδήμα και Εβελίνας Δαρζέντα και η γρήγορη αλλαγή μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος, η μουσική και οι ήχοι του Σήμη Τσιλαλή και τα λειτουργικά σκηνικά του Άγγελου Καραβασίλη, συνεπικουρούν για την υψηλή ποιότητα της παράστασης.

Μια εμβληματική παράσταση, όπως αρμόζει στο έργο του Arthur Miller. Μια παράσταση, για την οποία αξίζει να σημειώσω, ότι η πλειοψηφία των θεατών ήταν νεαρής ηλικίας!

Περισσότερα εδώ.

Έλενα Χατζοπούλου, Μάρτιος 2020

Written by: Sin Radio

Σχόλια σε άρθρα (0)

Αφήστε ένα σχόλιο

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Sin Radio
0%